Speel in op de Corona Crash

De uitbraak van het Coronavirus (of COVID-19) heeft een lawine veroorzaakt op de financiële markten over de gehele wereld. Een lawine van een ongekend formaat! Ondertussen werd het Coronavirus door de WHO officieel erkend als pandemie (een epidemie op wereldschaal) die zich in hoog tempo verspreidt zonder dat iemand lijkt te weten wanneer het zal eindigen. Hele sectoren stagneren en het lijkt erop dat een oplossing nog niet in zicht is. Regeringen moeten noodlottige economische beslissingen nemen en veel analisten zijn het oneens over de impact van het virus op de financiële markten.


Maar, als er één zaak is die economische crisissen ons in het verleden geleerd hebben is dat net in dit soort barre beursklimaat vaak de beste opportuniteiten ontstaan! Hieronder zetten we alvast enkele aandelen in de kijker die een rechtstreeks verband houden met het Coronavirus.

Medische Sector

Het uitbreken van het Coronavirus heeft gezorgd voor een geweldige race tussen farmaceutische bedrijven om als eerste een zo goed mogelijk vaccin te maken. De prijs van een potentieel vaccin wordt op dit moment rond de $600 ingeschat (de uiteindelijke prijs zal uiteraard afhangen van verschillende variabelen). Voeg daar even een schatting aan toe van het aantal mensen dat het nodig zullen hebben. In sommige provincies in China wordt al zelfs gesproken over een potentieel marktaandeel van bijna $ 100 miljard. Wij hebben enkele bedrijven opgelijst die op dit moment in de race naar het eerste werkende Corona-vaccin zitten.

 

Naam aandeel:            Gilead Sciences Inc 
Ticker code:                  GILD
Marktkapitalisatie:    $ 87,51 miljard

Deze biotech-reus houdt zich bezig met het onderzoek & ontwikkelen van geneesmiddelen die gericht zijn op het vinden van antivirale therapie voor het Coronavirus. Laat het nou net zo zijn dat Gilead gespecialiseerd in het ontwikkelen van antivirale middelen. Dit geeft het bedrijf een voorsprong ten opzichte van diens concurrentie in de race naar het vaccin. Het bedrijf is de eerste farmaceutische fabrikant die zich in een vergevorderd stadium van een behandeling voor het Coronavirus bevindt. Op dit moment ondergaan er meer dan 1000 mensen testen op weg naar het ultieme vaccin. 


Het is belangrijk om te melden dat Gilead een bedrijf is van gigantische omvang met verschillende HIV-medicijnen, een kankerceltherapie en een heleboel ontwikkelingen op het gebied van oncologie in portefeuille. Indien het als eerste een werkend vaccin kan ontwikkelen is dit een mooie toevoeging op de reeds bestaande producten. Ook interessant om weten is dat het bedrijf deel uitmaakt van de S&P 500-index en ook een bruto dividend uitkeert van 3,76%.

Naam aandeel:            Inovio Pharmaceuticals Inc
Ticker code:                  INO
Marktkapitalisatie:    $ 1,41 miljard

Terwijl Gilead zich bezighoudt met antivirale therapie, probeert ook Inovio het vaccin te ontwikkelen waar we allemaal naar verlangen. Heel recent heeft het bedrijf  laten weten dat het de ontwikkelingsprocessen en het tijdsschema van de klinische proeven voor een potentieel Corona-vaccin (het zogenoemde INO-4800) heeft versneld zodat ze reeds op 1 april van start kunnen gaan. Het is belangrijk om te weten dat Inovio niet aan zijn proefstuk toe is als het gaat om het ontwikkelen van een vaccin tegen een Coronavirus. Het bedrijf is het enige farmaceutische bedrijf met een stage 2 vaccin tegen een eerdere variant van het Coronavirus (namelijk het MERS-coronavirus). Dit geeft Inovio op zijn beurt dan weer een groot voordeel ten opzichte van de overige bedrijven. Ook interessant om weten is dat Inovio betrokken is bij verschillende onderzoeken naar ziektes zoals onder andere Ebola, Zika & HIV.

Naam aandeel:            Moderna Inc
Ticker code:                  MRNA
Marktkapitalisatie:    $ 9,1 miljard

Ook dit farmaceutisch bedrijf is gespecialiseerd in vaccins. Hier zijn de eerste potentiële Corona-vaccins reeds naar de Verenigde Staten gestuurd om volgens de opgegeven planning reeds de fase 1 tests aan te vangen vanaf begin april. Moderna is een bedrijf dat reeds een waaier aan vaccins en verschillende behandelingen heeft ontwikkeld. Indien zij als eerste een werkend vaccin vinden zou dat wel eens inkomsten met zich mee kunnen brengen ter waarde van 2 tot 5 miljard dollar volgens de laatste schattingen.

Naam aandeel:            Abbvie Inc
Ticker code:                  ABBV
Marktkapitalisatie:    $ 125,1 miljard

Abbvie gaf aan dat één van zijn dochterondernemingen, Enzo Clinical Labs, volgende week monsters zal gaan ontvangen voor het ontwikkelen van COVID-19-tests.
Daarnaast liet Abbvie ook weten dat het tegelijkertijd zijn technische expertise op het gebied van moleculaire diagnostiek gebruik om een nieuwe optie te ontwikkelen voor COVID-19 tests van de volgende generatie.
 

Naam aandeel:            Opko Health Inc
Ticker code:                  OPK
Marktkapitalisatie:    $ 1 miljard

Deze aandelen zijn vorige week sterk gestegen doordat Opco Health aangekondigd had dat een dochteronderneming, Bio-Reference Laboratories, een test zal aanbieden voor het Coronavirus op te sporen. Bio-Reference verwacht volgende week te beginnen met testen.

Luchtvaart Sector

Geannuleerde vluchten, verlaten luchthavens en vooral paniek hangt in de lucht. Sinds het uitbreken van het Coronavirus zijn luchtvaartmaatschappijen volledig ingestort. Dit zijn enorme bedrijven die opeens heel wat vluchten moeten annuleren, wat voor sommigen een grote klap is. Bedrijven als Air France-KLM, Easyjet of Lufthansa zullen naar verwachting hun winstmarges sterk achteruit zien gaan. De impact op deze sector is er eentje die we nog niet tevoren gezien hebben. Zelfs niet tijdens terreuraanslagen van 9/11 of de Sars crisis.

 

Naam aandeel:            Air France-KLM SA
Ticker code:                  AF
Marktkapitalisatie:    $ 2.15 miljard

De officiële luchtvaartmaatschappij van Frankrijk & Nederland maakt gebruik van vele routes over de wereld. Het bedrijf lijdt ernstige schade als gevolg van het tijdelijke vluchtverbod dat was begonnen op vluchten die voornamelijk richting het oosten en China gingen, maar die nu ook op de rest van de wereld van toepassing kunnen zijn. Het lijkt erop dat de luchtvaart voor langere tijd ernstig verstoord zal blijven.

Naam aandeel:            Delta Air Lines Inc
Ticker code:                  DAL
Marktkapitalisatie:    $ 21.58 miljard

Deze Amerikaanse luchtvaartmaatschappij is wereldwijde marktleider in zijn sector en heeft het meest uitgebreide luchtvaart netwerk. Er wordt gezegd dat een bedrijf als Delta Air Lines als grote speler een hogere overlevingskans heeft in verhouding tot kleine spelers op de markt. Dit is dan ook misschien het enige lichtpuntje waaraan we ons kunnen vasthouden. Momenteel lijkt het einde nog niet in zicht en zakken de aandelen van de luchtvaartbedrijven steeds verder weg. Toch rekenen we op een opleving van zodra het hoogtepunt van deze Coronavirus uitbraak achter de rug is. Grote spelers zoals Delta Air Lines zouden in staat moeten zijn om snel het werk terug te kunnen hervatten. 


Sinds de start van de crisis is het aandeel met meer dan 40% gezakt in waarde, wat niet slecht is als je bijvoorbeeld kijkt naar zijn grootste concurrent (American Airlines) die in dezelfde periode meer dan 55% lager zakte. We houden ook in het achterhoofd dat beurslegende Warren Buffet recent zijn belang in Delta Airlines met zo’n $45 miljoen dollar heeft uitgebreid door middel van zijn holding Berkshire Hathaway.


Overige grote luchtvaartaandelen zijn:

 


 

Toerisme Sector

Zoals u ook reeds had verwacht is de toerismesector niet gespaard gebleven. Wellicht zal de impact iets minder groot zijn dan de luchtvaartsector doordat een deel van het toerisme binnenlands plaatsvindt , toch zijn de verliezen groot. Hier ook rijst de vraag hoeveel bedrijven deze crisis de baas zullen kunnen en zich hierdoor worstelen. Er wordt verwacht dat van zodra er wereldwijd een oplossing wordt gevonden om de Corona-crisis te bedwingen, de prijzen voor overnachtingen sterk zullen stijgen. Er wordt verwacht dat mensen de zekerheid van die oplossing zullen gebruiken om massaal reizen te boeken wat de prijzen zal opdrijven.

Belangrijke aandelen in deze sector zijn:

Retail Sector

Naam aandeel:           Walmart Inc
Ticker code:                 WMT
Marktkapitalisatie:   $295.2 miljard

Als we over een beursgigant willen praten zijn we bij Walmart zeker en vast aan het juiste adres, het is namelijk met grote voorsprong de allergrootste speler ter wereld op de retailmarkt. Dit toonaangevende aandeel uit de Dow Jones Index staat symbool voor kapitalisme en de consumptiemaatschappij zoals wij het kennen. Het coronavirus zal zonder twijfel een grote invloed hebben op het gedrag van consumenten en huishoudens wereldwijd. Desalniettemin zal de consument toch blijven consumeren om aan zijn behoeften te kunnen voldoen en zal er wellicht net een stijging zijn omdat mensen zeker willen zijn van hun voorraden in geval van erger. Het is dan ook om die reden dat we kunnen opmerken dat het aandeel van Walmart beter stand heeft gehouden tijdens deze turbulente weken op de beurs en dat het reeds van een eerste daling volledig was hersteld alvorens opnieuw wat terrein te moeten prijsgeven. Waarom? Omdat mensen panikeren en eieren (of andere goederen) voor hun geld kiezen bij ‘s werelds grootste retailketen. Met een marktaandeel van rond de 25% van alle consumptiegoederen in de Verenigde Staten is Walmart in deze rumoerige tijden een schoolvoorbeeld van hoe defensieve aandelen een toevoeging aan uw portefeuille kunnen bieden. Bij andere grote retailbedrijven, zoals concurrent Costco Wholesale Corporation (COST) zien we gelijkaardige tendensen.

Naam aandeel:          Anheuser-Busch Inbev
Ticker code:                ABI / BUD (USA)
Marktkapitalisatie:  $ 64.4 miljard

Zou er een betere manier zijn dan dit artikel af te sluiten met een goed biertje? Inderdaad! Corona is ook bekend als één van de best verkopende biermerken ter wereld. De eigenaar van het merk, AB Inbev, bezit ook tal van andere bekende internationale merken zoals Budweiser, Stella of Hoegaarden. Meestal gaan economische crisissen en alcoholconsumptie hand in hand en in sommige gevallen zal een slecht economisch klimaat en de frustratie die daaruit volgt mensen zelf aanzetten meer alcohol te consumeren.


Toch is het aandeel sinds de start van de crisis met meer dan 50% teruggevallen! Sommigen beweren dat de oorzaak grotendeels ligt bij de opgelopen imagoschade van één van de topmerken met de recente virusuitbraak. Sommige roddels doen zelfs de ronde dat het drinken van Corona bier je ziek kan maken en dat de naam van het virus daarvan afgeleid werd… Moest de wereld effectief een ziekte bij naam noemen die van oorsprong bij één enkel bedrijf ligt begrijpen we dat de gevolgen wel eens een totale crash van dat aandeel kunnen opleveren. Maar tot dan? Tot zoiets effectief gebeurt lijkt het ons dat het Corona bier nog een tijdje langer zal blijven bestaan.

Alle bovengenoemde aandelen kunnen verhandeld worden bij MEXEM Benelux. Heb je nog geen MEXEM account? Je kan er gratis HIER eentje openen!

Dit artikel is geschreven door Jamory Leysner, VP of Sales bij MEXEM benelux. Uw vragen kunt u doorsturen naar info@mexem.com dan zal Jamory of één van de relatiemanagers contact met u opnemen.

Belangrijk: MEXEM biedt bemiddelingsdiensten met betrekking tot verschillende financiële instrumenten, waaronder aandelen, opties, futures, termijnopties, ETF's, warrants, gestructureerde producten, SSF's, obligaties, fondsindexen. Alle soorten financiële handel en beleggingen, inclusief die aangeboden door MEXEM, brengen risico's met zich mee voor de geïnvesteerde fondsen en vereisen daarom expertise, kennis en inzicht in risico's en zijn mogelijk niet geschikt voor alle beleggers. MEXEM Benelux staat onder toezicht van een Europese regulator (CySec) en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) & Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA)